вівторок, 13 лютого 2018 р.

10 клас




повторити параграф 45, 46, розв"язати задачі 
1. У процесі фотосинтезу одна рослина поглинає 280 г СO2 за світловий день. Яка маса глюкози (теоретично) утвориться в листках і яка маса кисню виділиться за 5 днів? Процесом дихання знехтувати.
2. За добу людина споживає в середньому 430 г O2. Одне дерево середніх розмірів за вегетаційний період поглинає близько 42 кг СO2. На скільки діб вистачить людині кисню, продукованого одним деревом за вегетаційний період?
3.На основі закону Авогадро і знань про молярний об'єм газів визначте, скільки літрів О2 (за нормальних умов) потрібно організмові людини для повного розщеплення 250 г глюкози і скільки літрів вуглекислого газу при цьому виділиться?
4. 10 бруньок виділяють за ЗО хв. 2.5 мг СО2. Людина за добу виділяє 1.2% СО2 від своєї маси. Визначте інтенсивність дихання молодої бруньки і людини (в 1 мг на 1 грам маси за 1 год.).
5 Зелений листок на світлі при температурі 25°С поглинає СО2. Коли температуру підвищили до 40°С, він почав виділяти вуглекислий газ. Як пояснити зміну обміну листка? Яка із зазначених температур оптимальна для дихання? Для фотосинтезу?
6 У процесі фотосинтезу за один світловий день - 12 год. рослина помідора вбирає 132 г вуглекислого газу. Скільки (теоретично) може утворитися в листках глюкози і виділиться при цьому в атмосферу кисню за 10 днів? Яка продуктивність фотосинтезу в помідора, якщо площа листкової поверхні дорівнює 1 м2?
7 У процесі фотосинтезу за один світловий день - 12 год рослина цукрового буряка вбирає 44 г вуглекислого газу. Скільки (теоретично) може утворитися в коренеплоді глюкози за 12 днів? Яка продуктивність фотосинтезу в цієї рослини, якщо площа листкової поверхні дорівнює 0,5 м2 ?
8 У процесі фотосинтезу за один світловий день - 10 годин сто рослин пшениці вбирають 264 г вуглекислого газу. Скільки грамів соломи (в перерахунку на целюлозу), кожна молекула якої складається з 10 000 глюкозних залишків, можуть утворити ці рослини за 10 діб, якщо на формування зерна потрібно 75% усієї синтезованої глюкози? Розрахуйте продуктивність фотосинтезу у пшениці, якщо площа листкової поверхні однієї рослини дорівнює 10 см2?

Немає коментарів:

Дописати коментар